18 September, 2009

Automotive Technology Course at ADTEC Melaka.

Kursus ini dijalankan secara sepenuh masa dan separa masa kepada individu yang berminat untuk mempelajari lebih mendalam mengenai dunia teknologi permotoran.

Bagi pelajar atau pelatih dari mana-mana pusat bertauliah yang telah memiliki sijil kemahiran tahap 1 & 2, boleh lah menyambung tahap 3 hingga 5 di ADTEC Melaka,

Sila hubungi : 606-5527283 ( Bah. Automotif )

2 comments:

mohamad hisham said...

selamat menyambut hari raya Maaf Zahir Batin kepada semua pelajar-pelajar Automotif ADTEC Melaka, teristemewa Staff Automotif, Kawan-kawan yang lain....dan teristemewa sekali peserta-peserta VTO - AFS/KN 2009.

Master Trainer said...

Dilarang menghidupkan pendingin hawa sebaik menaiki kereta..!Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.


Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene.. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.


Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila.